Pinsamma tal

Undvik pinsamma tal. Pinsamma tal skrattar vi gott åt i filmens värld. I verkligheten är de inte lika roliga att ta del av.

 

Åtskilliga brudpar har fått höra tal som de sent kommer att glömma - tal som de helst aldrig hade hört. På film kan vi skratta hjärtligt åt pinsamma tal, som festtalen i Tomten är far till alla barnen, där värden Janne är steril och värdinnan Sara är gravid. Pinsamheterna avlöser varandra även i Fyra bröllop och en begravning, där Hugh Grant intar rollen som talträngd och frispråkig toastmaster. Här följder några citat från katastrofala festtal, som alla och envar gör klokast i att undvika:

 

"Ja, jag tänkte inte hålla något längre tal. Jag ska bara säga, skål på er buksvågrar!"

Ur: Tomten är far till alla barnen

"Mina damer och herrar, jag avbryter er mitt i den utsökta desserten. Men som best man har jag en del att säga. Det är bara mitt andra uppdrag som best man och jag hoppas att jag skötte mig sist. De två pratar åtminstone med mig. Tyvärr pratar de inte med varandra. Skilsmässan blev klar för några månader sedan. Men det var säkert inte mitt fel. Paula visste redan att Peter hade legat med hennes lillasyster. Att han hade legat med hennes mamma var däremot en överraskning. Men det betydde nog säkert mindre i den mardröm av beskyllningar och våld som deras tvådagars äktenskap förvandlades till! Men i dag ska jag prata om Angus och han har inga lik i garderoben. Trodde jag i alla fall ... Fast innan jag berättar om det skulle jag vilja säga det här. Som alltid känner jag en stor förundrad vördnad för människor som vågar binda sig på det sätt som Angus och Laura har gjort i dag. Själv skulle jag inte klara det. Men det är underbart att de kan. Men åter till Angus och de där fåren ..."

Ur: Fyra bröllop och en begravning

"Jaha, kära, kära alla ni som sitter här runt vårt bord här i kväll. Det betyder oerhört mycket för mig att ni gör det. Det gör det verkligen. Och Janne, min älskling! Jag har någonting som jag vill berätta för dig. Någonting, någonting stort och väldigt vackert. Jag väntar vårt kärleksbarn. Du ska äntligen bli pappa på riktigt. Det är min julklapp till dig, Janne. Är det inte underbart, en liten bebis."

Ur: Tomten är far till alla barnen

Praktiska tips: Håll bra tal

Praktiska tips för dig som ska hålla tal på en fest, middag eller annan festligare tillställning.

Tips om konsten att hålla bra tal »

 

www.retorik24.se
Kurser och utbildningar inom retorik, presentationsteknik, förhandlingsteknik och strategisk kommunikation.